Засідання профспілкового комітету

     В черговий раз – 23 червня 2016 року проведено засідання профспілкового комітету. На порядку денному обговорювалися такі питання:

  1. Інформація голови профкому Копчака Ю.С. щодо звіту на Вченій раді (доповідав голова профкому Копчак Ю.С.).
  2. Про результати роботи комісії профкому з охорони праці щодо колективних заяв працівників Інституту природничих наук (доповідав голова комісії профкому з хорони праці Прокопів В.В.).
  3. Про затвердження «Пам’ятки групам, які здійснюють туристичні походи в гірські райони Західної України» (доповідав голова профкому Копчак Ю.С.).
  4. Про підтримку членами профспілкової організації працівників університету колективної Заяви до органів виконавчої влади у зв’язку з підвищенням цін на природний газ для населення (доповідав голова профкому Копчак Ю.С.).
  5. Про грошові видатки первинної профспілкової організації (доповідала головний бухгалтер профкому Чучук О.Д.).
  6. Про надання нецільової благодійної (матеріальної) допомоги з профспілкових коштів (доповідала головний бухгалтер профкому Чучук О.Д.).
  7. Про грошові виплати як заохочення профспілкового активу (доповідала головний бухгалтер профкому Чучук О.Д.).
  8. В різному слухали:
  9. Про інформацію щодо літнього оздоровлення членів профспілки та їх дітей у 2016 році (доповідав голова профкому Копчак Ю.С.).

     Про результати роботи комісії профкому з охорони праці доповідав голова комісії профкому з охорони праці – голова профбюро фізико-технічного факультету Прокопів В.В. На звернення працівників Інституту природничих наук комісія відреагувала завчасно здійснивши виїзне засідання для огляду лабораторних приміщень, де проводяться дослідження. В результаті огляду виявилося, що в коридорах, лекційних аудиторіях, ліфті та лабораторних приміщеннях інституту дійсно відчувається різкий специфічний запах продуктів життєдіяльності мишей. Комісія профкому з охорони праці постановила – зобов’язати адміністративно-господарську частину університету надати відповідне лабораторне приміщення для проведення експериментів. Наразі університетом активно ведеться робота по підготовці лабораторного приміщення для досліджень.

     Проблема безпеки туристичних груп, які вільно мандрують гірськими просторами Західної України є надзвичайно актуальна на сьогодні, а особливо тоді, коли вирушають в походи наші працівники та студенти – зазначив голова профкому Копчак Ю.С. Бо ж нерідко під час таких мандрівок виникають ситуації, коли керівнику туристичної групи та особі/чи особам відповідальним за здійснення туристичного походу потрібно добре знати як діяти в разі виникнення небезпечної ситуації, вміти швидко організувати групу, грамотно надати першу долікарську допомогу постраждалому. Саме заради збереження здоров’я і життя працівників та студентів, які вирушають у мандрівку мальовничими куточками Карпат профспілковий комітет розробив «Пам’ятку групам, які здійснюють туристичні походи в гірські райони Західної України», основною метою якої є зобов’язати туристичну групу перед здійсненням походу зареєструватися у відповідній територіальній Державній аварійно-рятувальній службі пошуку і рятування туристів. Адже, заручившись підтримкою фахівців аварійно-рятувальної служби туристичній групі в разі виникнення надзвичайної небезпечної ситуації буде надана вчасна та якісна допомога рятівників.

     Профспілковий комітет цілком і повністю підтримує стурбованість членів первинної профспілкової організації у зв’язку з підвищенням цін на природний газ для населення та відзначає, що Урядом 27 квітня 2016 року в односторонньому порядку прийнято антисоціальну постанову № 315 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України» від 1 жовтня 2015 р. № 758», відповідно до якої з 1 травня 2016 р. підвищено ціни на газ для населення, скасовано його пільгову ціну для окремих категорій громадян, зрівняно всі категорії платників в оплаті за його придбання. Підвищення ціни на газ спричинило зростання з 1 липня 2016 року у 2 рази тарифів на тепло та гарячу воду для населення. Прийняті Урядом постанови від 27 квітня № 317 та № 319, якими внесено зміни до механізму надання житлових субсидій, є непрозорими та такими, що не забезпечать компенсацію утрат сімей від підвищення ціни на газ та пов’язаного з цим зростання тарифів на інші житлово-комунальні послуги. Підвищення ціни на газ та тарифів на житлово-комунальні послуги призведе до подальшого зубожіння держави, у тому числі й освітян. Тому, на заклик Ради профспілок області профактивістами зібрано 942 підписи працівників університету та направлено колективну Заяву до органів виконавчої влади у зв’язку з підвищенням цін на природний газ для населення.

     В різному слухали інформацію про літнє оздоровлення працівників університету та їх дітей в «Смерічці». Вже за дві зміни цьогоріч оздоровлено 25 дітей працівників університету.

     Насамкінець голова профкому привітав профактив із закінченням навчального року та побажав всім спокійного теплого літа.