До відома профактиву

Новорічні сподівання: з якими почуттями українці зустрічають Новий рік

81 % українців планує зустріти новий 2021 рік вдома, в колі родини. Водночас майже кожен десятий сподівається провести новорічну ніч у гостях у друзів або родичів.

Порівняно з 2018 і 2019 роками дуже помітний вплив епідемії коронавірусу: майже на 14 % зросла кількість респондентів, які проведуть новий рік у родинному колі, і вдвічі зменшилася частка тих, хто піде в гості. 

   Про це свідчать результати проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології опитування, які днями презентували в Укрінформ.

     Водночас кожна п’ята молода людина (або 23 % від опитаних віком 18-29 років) планує зустріти Новий рік у компанії. Серед опитаних віком 60+ 7 % проведуть новорічну ніч самі перед телевізором, а 6 % взагалі не святкуватимуть. Причому серед чоловіків більше (12,5 %) тих, хто схильні святкувати у колі друзів і компанії, ніж серед жінок (6%).

    Загалом в опитаних майже зникло бажання проводити Новий рік у громадському закладі чи на публічному святкуванні.

    Хоча вже чотири роки поспіль новорічні вподобання українців не змінюються, але цього разу бажання отримати як подарунок здоров’я (71,5 %) значно випередило прагнення мати «мир у країні» (39,5 %) та лад у сім’ї і розуміння близьких (22 %). 

     Ще одним наслідком епідемії та економічного спаду можна вважати й те, що цього разу прагнення просто отримати у подарунок гроші (22, %) практично зрівнялося з хорошими стосунками в родині. Так само зросло бажання отримати в новому році хорошу роботу (18 %).

     У новому році батьки хочуть побачити успіхи дітей (14 %). Кожен десятий опитаний (10,5 %) мріє про довге життя. Замикають десятку найбажаніших подарунків цікаві подорожі (8 %), кохання (8 %) та ліки (вакцини) від коронавірусу (5 %), які випередили виграш у лотерею (3 %).

    Жінки частіше від чоловіків називають здоров’я найкращим подарунком (76 % і 66 % відповідно). Молодь, незалежно від статі, частіше мріє про хорошу роботу та кохання (29 % і 16 % опитаних віком 18–29 років відповідно).

     Попри економічні негаразди та епідемію коронавірусу більшість українців все ж почувалися щасливими у 2020 році: 8,5 % дуже щасливими і 45,5 % – переважно щасливими. 

    Проте це найнижчий рівень відчуття щастя, порівняно з 2017–2019 роками. З іншого боку, цього ж року зафіксовано найвищу частку респондентів, які заявили, що почуваються переважно нещасними (29 %) та зовсім нещасними (9 %).

     Згідно з опитуванням, наприкінці року найпоширенішими почуттями українців щодо майбутнього держави є надія (43%), оптимізм (31%) і тривога (28%).

     У 2020 році менше громадян відчувають радість – 4%, однак «це більше, ніж у 2015-му, коли про радість заявили 1% опитаних».  

     Що цікаво, 69 % українців знають традиційні українські колядки та щедрівки: 36 % опитаних заявили, що знають не менше трьох колядок і щедрівок, ще 32,5 % – знають хоча б одну колядку чи щедрівку.

     Ще 18 % опитаних заявили, що чули і люблять слухати колядки і щедрівки, але не змогли їх пригадати. А 5 % хоч і не знають, але хотіли б їх вивчити. Не цікавлять колядки і щедрівки лише 8 % опитаних. Менше відсотка не відповіли на запитання. Захоплення і знання українських обрядових, новорічних та різдвяних пісень, об’єднує мешканців усіх регіонів України.

      Довідково

     Загальнонаціональне опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 5 до 13 грудня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

   Опитування здійснене методом особистого інтерв’ю. Були опитані 2004 респонденти, які проживають у 131 населеному пункті України, вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше). Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,3%.