До відома профактиву

Призначення та перерахунок пенсій при запровадженні звітності із сплати єдиного внеску

З 1 січня 2021 року набувають чинності зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Податкового кодексу України, якими запроваджується подання щокварталу (замість щомісячної) єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб.

Подання такої звітності (податкового розрахунку) здійснюватиметься у строки, встановлені Податковим кодексом України, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

З метою забезпечення права застрахованих осіб на своєчасне й у повному розмірі призначення пенсій та здійснення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам, Федерація профспілок України звернулася до Міністерства соціальної політики України та Пенсійного фонду України.

     ФПУ висловила свої застереження, що хоч єдиний внесок нараховуватиметься та сплачуватиметься, як і раніше, щомісячно, проте відомості про його сплату надходитимуть до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, на підставі даних якого обчислюються пенсії, лише протягом двох-трьох місяців поспіль, тобто не раніше середини наступного кварталу.

     Відсутність у зазначеному реєстрі повної інформації про сплату єдиного внеску на момент звернення за призначенням чи перерахунком пенсії призведе до штучного заниження розміру пенсії, на який має права особа, а також до відтермінування проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам.

   Мінсоцполітики з цього приводу надано відповідь, що нині опрацьовується проект Порядку заповнення та подання до органів Державної податкової служби України Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум отриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

     Для врегулювання питання своєчасного призначення пенсії у належному розмірі (з урахуванням стажу роботи та заробітної плати за останні місяці) передбачається надання платником єдиного внеску (роботодавцем) відомостей про сплату єдиного внеску за період до дати подання особою заяви для призначення пенсії, не чекаючи закінчення кварталу.

   Щодо автоматичного перерахунку пенсій, який провадиться щорічно з 1 квітня без додаткового звернення, то він проводиться особам, які на 1 березня року, у якому здійснюється перерахунок, набули не менше 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

     Оскільки дані про страховий стаж за січень та лютий 2021 року надійдуть із звітністю за І квартал та відобразяться у системі персоніфікованого обліку не раніше середини наступного кварталу, то Мінсоцполітики та Пенсійним фондом України опрацьовується питання щодо проведення автоматичного перерахунку пенсій у 2021 році у травні-червні місяці, з датою перерахунку з квітня місяця, із здійсненням відповідної доплати недоодержаної суми пенсії.

     Стосовно перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам, право на який набувається в інші терміни ніж передбачені для автоматичного перерахунку, тобто до чи після 1 квітня, то, за наявною інформацією, питання щодо забезпечення права на його своєчасне проведення з урахуванням страхового стажу, за який фактично сплачено єдиний внесок, нині опрацьовується.

     За матеріалами – ФПУ