До відома профактиву

Міжнародний день студента: свято, яке об’єднує!

Напевне, кожен, хто був студентом, згадує ці роки з радісним трепетом та ностальгією. Справжня відчайдушна пора, купа невирішених справ, цікавих пропозицій, яскравих емоцій і ще й сесія до всього. А найочікуваніше свято – День студента.

Це час найсміливіших експериментів – у навчанні, зовнішності, поведінці. І, звичайно, ми пригадуємо, не так саме навчання, як власне перші серйозні «кроки дорослості» – студентський роман, випробування дружби, поїздки та подорожі за кордон, веселі посиденьки й кумедні випадки з життя-буття.

Ніхто не буде заперечувати, студентство – незвичайні люди. Адже лише студенти з різних куточків світу чудово знайдуть спільну мову, незважаючи на жодні мовні бар’єри. Особливо, коли йдеться про святкування дня солідарності, активності та єдності усіх, хто підгризає граніт науки – Міжнародного дня студентів.

Студентські традиції у світі

     Традиції святкування головного свята – як серйозні, так і кумедні – дуже схожі і в Києві й Харкові, в Оксфорді й Тулузі, в Львові й Варшаві. За великим рахунком, вони зводяться до того, аби відзначити цей день якомога веселіше, активніше й «щоб прийдешні покоління знали, як потрібно святкувати»!

    Загалом усі студентські традиції й звички – це основа для написання цілого дослідження, адже тут не буває без курйозів. Але, погодьтеся, так жити набагато цікавіше, а кмітливість, винахідливість та уміння швидко орієнтуватися у ситуації – не найгірші якості для сучасної молодої людини.

   Світ студентської фантазії й справді – неосяжний. Так, у Польщі в ніч перед врученням диплома одягаються в безглуздий одяг статуї фехтувальника, що стоїть перед Вроцлавським університетом. Вбрання хоч і не від кутюр, але охочих подивитися чимало.

   Саме в День Студента в багатьох університетах світу прийнято проводити свій особливий ритуал посвяти в студенти. Наприклад, в Португалії першокурсники сідають на коліна з папкою на голові і співають гімн університету. Взагалі, велике студентське свято в Португалії проходить в травні. Воно називається Кейма – спалювання стрічок.

   У Фінляндії студентське свято називають Ваппу, відзначають його як в Португалії – 1 травня. Цього дня у Гельсінкі проходять студентські гуляння, які відкриваються церемонією покладання на голову статуї Хавіс Аманди – символу міста – студентського кашкета. Голову статуї заздалегідь милять, а честь покладання кашкета щороку переходить від одного вузу до іншого.

    А в Шотландському університеті Сент-Ендрюс кілька десятків років тому першокурсники купували своїм старшим товаришам фунт ізюму. А «жаднюг» купали в фонтані, який є на території університету. Зараз же традиція трохи видозмінилася – замість родзинок прийнято дарувати пляшку ігристого, а тих, хто забув чи пошкодував коштів – вночі поливають піною для гоління.

   Греція також святкує День студента 17 листопада, але тут це сумна дата. Тут він називається Політехнео, і є роковинами студентських протестів 1973 року проти військових «чорних полковників», які були жорстко пригнічені. Сотні студентів були заарештовані, понад 20 – вбито, більше тисячі травмовано чи поранено, хоча за офіційними даними жертв не було взагалі. Після відновлення демократичного уряду жертв Політехнео проголосили мучениками. У цей день за традицією тисячі людей приносять вінки до могил і пам’ятників учасників тих подій. Студенти влаштовують мітинги і демонстрації, метою яких є захист демократичних прав і свобод.

     У Британському Оксфорді під час іспиту студент подати попросив кухоль пива – мовляв, це славна традиція університету. Викладач задовольнив прохання – такий звичай дійсно був у позаминулому столітті – однак відплатив нахабі його ж монетою. Він оштрафував його за те, що юнак порушив ще одну прадавню традицію: прийшов на іспит без шпаги!

    У США за студентськими традиціями найоригінальнішим є Гарвард. Театралізоване шоу під назвою Hasty Pudding Theatricals є чи не наймасштабніший з усіх. Взагалі Hasty Pudding – це така страва, яка традиційно є на зборах студради ще з 1795 року. Найяскравішим моментом у святкуванні Дня студентів в Гарварді є костюмований парад, в якому і чоловічі і жіночі ролі грають чоловіки.

   Найсолодше здавати іспити студентам у Японії. Вони беруть на іспити шоколадку «Kit Kat» – як талісман. Такий незвичайний вибір обумовлений тим, що вираз «обов’язково переможемо» співзвучний із назвою цього солодкого продукту.

     Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України