До відома профактиву

Визначено проектні обсяги освітнього замовлення

на підготовку фахівців у 2019 році

Днями відбулася нарада під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва щодо формування державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих професій, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2019 році.

    За результатами наради було визначено, що обсяги держзамовлення будуть сформовані за галузями знань відповідно до пропозицій Міністерства освіти і науки України.

     Водночас, стипендійне забезпечення для переліку пріоритетних спеціальностей буде визначатися з коефіцієнтом 2.0 та в обсязі 70 % числа студентів, що навчаються за державним та регіональним замовленням.

    Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів також наголосив, що якісно підготовлені фахівці – це майбутнє сильної, інноваційної економіки. Держава несе відповідальність за якомога більш ефективний розподіл державного замовлення на підготовку кадрів відповідно до актуальних потреб галузей суспільного життя.

    Учасники наради також підтримали ініціативу МОН, яка надає за пріоритетними спеціальностями можливість «підтягувати» черговиків за широким конкурсом, а також практику МОН щодо надання додаткового коефіцієнту до конкурсного балу (галузевого коефіцієнту) та надання підвищеного сільського коефіцієнту за пріоритетними спеціальностями.

    У 2019 році будуть застосовувати наступні принципи формування обсягів державного замовлення:

обсяг підготовки за рівнем «молодший спеціаліст» збільшиться майже за всіма галузями знань. Незначне скорочення обсягів буде стосуватись лише до таких галузей, як «Журналістика», «Математика та статистика», «Інформаційні технології» та «Сфера обслуговування»,

за рівнем «бакалавр» передбачається збільшення обсягів замовлення за такими галузями знань, як «Освіта/Педагогіка», «Математика та статистика», «Механічна інженерія», «Електрична інженерія», «Автоматизація та приладобудування», «Виробництво та технології», «Аграрні науки та продовольство» та «Соціальна робота». У той же час скорочуються обсяги підготовки за такими галузями знань як «Право» та «Публічне управління».

за рівнем «магістр» запропоновано зменшення обсягів прийомів майже за всіма галузями знань, крім «Воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону», «Цивільна безпека», «Публічне управління та адміністрування».

    Уряд не передбачатиме обсяг державного замовлення на підготовку фахівців за спеціальністю «Право» заочної форми підготовки.

     Довідково

   Згідно з Порядком формування державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів, визначеного постановою Уряду № 306 від 15 квітня 2013 року, державне замовлення формується Мінекономрозвитку за поданням МОН та інших державних замовників з урахуванням середньострокового прогнозу потреби у фахівцях та робітничих кадрах на ринку праці та обсягів видатків державного бюджету на зазначені цілі.

     За матеріалами Урядового порталу