До відома профактиву

Надбавка за вислугу років доценту за сумісництвом

Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 № 78 «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту».

  Відповідно до пункту 1 цього Порядку науково-педагогічним працівникам виплачуються надбавки за вислугу років щомісяця у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи у таких розмірах:

  • понад 3 роки – 10 %;
  • понад 10 років – 20 %;
  • понад 20 років – 30 %.

   Зважаючи на цю норму, надбавка за вислугу років встановлюється науково-педагогічним працівникам як від розміру посадового окладу, так і від ставки заробітної плати, зокрема годинної.

    Пунктом 2 зазначеного Порядку передбачено, що до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам зараховується час роботи на посадах, передбачених Переліком посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 № 963, а також інші види педагогічної діяльності.

    Згідно з пунктом 2 вищезгаданої постанови дія Порядку поширюється на працівників, які займають посади згідно з зазначеним Переліком, і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти.

   Посада доцента закладу вищої освіти, як і посада проректора, діяльність якого безпосередньо пов’язана з навчально-виховним або науковим процесом, віднесена до посад науково-педагогічних працівників.

   Отже, надбавка за вислугу років за наявності необхідного стажу педагогічної роботи має виплачуватися за всіма посадами педагогічних та науково-педагогічних працівників, які посідає працівник закладу освіти, зокрема за посадою доцента за сумісництвом, а у випадку проведення викладацької роботи з погодинного розрахунку – нараховуватися на ці години.

    Пунктом 8 Порядку виплати надбавок за вислугу років передбачено, що у разі коли педагогічні та науково-педагогічні працівники виконують роботу обсягом менше або більше норми, передбаченої ставкою заробітної плати, розмір надбавки за вислугу років зменшується або збільшується пропорційно навантаженню (обсягу роботи).

     Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки