До відома профактиву

Місія Європейських конфедерацій профспілок в Україні

    13-14 лютого 2019 року у Києві перебувала місія Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) та Панєвропейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок (ПЄРР).

    Серед членів місії – виконавчий секретар PERC Антон Лєппік, голова Чесько-Моравської конференції профспілок Джозеф Стредула та міжнародний секретар цього профцентру Богумил Чап, керівник міжнародного департаменту Загальної конфедерації профспілок П’єр Рене Крістоф Кутаз, міжнародний секретар Національного польського профоб’єднання Солідарність Анджей Адамчік та керівник міжнародного департаменту Конфедерації профспілок Словаччини Мирослав Хайнош.

    Метою приїзду місії є ознайомлення зі становищем українських працівників, зокрема факторами, які зумовлюють їх масову міграцію до країн ЄС, ходом реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, у першу чергу щодо створення гідних робочих місць, забезпечення гідної оплати праці, якісного громадського обслуговування, дотримання прав профспілок та трудящих тощо.

    Основні питання, які цікавлять європейських колег – причини міграції українців. соціально-економічна ситуація та стан дотримання трудових прав, а також проблема відтоку кваліфікованої робочої сили з України.

   «Ціль цієї місії – допомогти вам у складний час», – зазначив голова Чесько-Моравської конференції профспілок Джозеф Стредула під час зустрічі членів місії з керівництвом Федерації профспілок України, КВПУ та їх членських організацій.

    Колеги з Європейських профспілок мали ряд зустрічей із керівництвом різних владних структур, зокрема у Міжнародній організації з міграції, в офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, в Кабінеті Міністрів України, у представництві Міжнародного валютного фонду, ЄС в Україні тощо.

   За підсумками роботи місії 14 лютого в агенції «Укрінформ» було проведено прес-конференцію для висвітлення підсумків роботи цих днів.

   «Ми на 100 % підтримуємо наших українських колег», – підкреслив голова Чесько-Моравської конфедерації профспілок Джозеф Стредула, відкриваючи медійний захід в «Укрінформі», – «Ми чуємо інформацію про утиски прав профспілок в Україні, що є абсолютно неприпустимим в будь-якій європейській країні, де поважають права людей», – наголосив він.

    Члени місії поінформували журналістів про зустрічі з урядовцями, що відбулися під час її перебування в Україні, поділилися баченням ситуації щодо дотриманням прав працівників в нашій країні та розповіли про можливості вирішення проблем українських профспілок за допомогою міжнародних профспілкових організацій, які вони представляють.

    Так, виконавчий секретар PERC Антон Лєпік серед іншого зазначив, що на його думку в Україні соціальний діалог між профспілками і владою працює не в належній формі і далекий від нормального стану, коли сторони апелюють рівними даними, а якість життя працюючої людини недостатній для країни у центрі Європи.

   Анджей Адамчик з польської «Солідарності» підкреслив, що усі європейські профспілки разом з колегами в Україні мають працювати над підвищенням консолідації та духу робітничої сили в цій державі, адже працівники повинні мати реалізоване право на гідну працю та гідну зарплату. 

    Колеги з ЄКП та ПЄРР насамкінець зазначили, що продовжуватимуть роботу місії і разом із партнерами направлятимуть в Україну наступних представників з країн-членів Вишеградської четвірки, яка об’єднує профспілки Польщі, Чехії Словаччини та Угорщини, а також Європейської конфедерації профспілок.

  Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України, віце-президент МКП Григорій Осовий, завершуючи прес-конференцію підкреслив, що спільною ціллю профспілок є консолідація зусиль на шляху подолання несправедливості у відношенні до людей праці. На сьогодні є декілька скарг українських профспілок до Міжнародної організації праці, що стосуються порушення прав профспілок та зокрема, працівників на своєчасну і гарантовану виплату зарплати, на забезпечення інспектування умов праці в Україні державними структурами.

  «Права, які надані профспілкам, потрібно виборювати. І якщо є право, його потрібно захищати і в цьому полягає наша спільна місія» – підсумував Григорій Осовий.

   Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України