До відома профактиву

Строки проведення атестації за умовами праці

   Атестація робочих місць проводиться відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 1.08.1992 № 442 (далі — Порядок № 442) і Методичних рекомендацій щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Мінпраці від 1.09.1992 № 41 та Головним державним санітарним лікарем України.

     Відповідно до пункту 1 Порядку № 422 атестація робочих місць за умовами праці (далі — атестація робочих місць) проводиться на підприємствах і в організаціях незалежно від форм власності й господарювання.

   Атестацію робочих місць проводить атестаційна комісія організації, склад і повноваження якої визначаються наказом, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років (п. 4 Порядку № 442). При цьому необхідно мати на увазі, що відлік 5-річчя ведеться від дати наказу про підсумки атестації. Наприклад, якщо наказ про результати атестації виданий 25.05 2014, то наступна атестація має бути проведена не пізніше 25.05.2019.

     Правовою підставою для проведення атестації робочих місць є нормативно-правові акти, згідно з якими визначають право працівників на пільги та компенсації за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці: пенсію за віком на пільгових умовах, щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, скорочену тривалість робочого тижня, доплати тощо. Якщо працівники мають право хоча б на одну з пільг і компенсацій за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, атестація має бути проведена.

     У випадку, якщо атестація не проведена або проведена несвоєчасно, працівник втрачає право на отримання пільг за час роботи у шкідливих умовах, а в подальшому це стане підставою для відмови зарахування періоду роботи в організації до стажу для призначення пільгової пенсії. Поновлення порушених прав працівника вирішується лише через суд.

     Отже, для запобігання порушення прав працівників на здорові та безпечні умови праці, на отримання пільг і компенсацій за роботу у шкідливих умовах необхідно дотримуватися строків проведення атестації робочих місць за умовами праці. Якщо строки атестації закінчуються у 2019 році, адміністрація повинна заздалегідь розпочати роботі з проведення чергової атестації.

    Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладають на керівника організації. Згідно зі змінами до частини першої статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП), внесеними Законом України «Про внесення зміни до статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про працю» від 17.05.2012 № 4714-VI, встановлено адміністративну відповідальність посадових осіб організацій незалежно від форми власності та фізичних осіб – підприємців за порушення строків і порядку проведення атестації. Зазначені порушення тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб організацій незалежно від форми власності та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

     За матеріалами Управління Держпраці