До відома профактиву

Мінфін: підвищення посадових окладів освітянам

на 10 відсотків – є передчасним

      ЦК Профспілки працівників освіти і науки України отримала уже другу відповідь від Міністерства освіти і науки України на звернення Профспілки, щодо підвищення з 1 вересня 2018 року посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних та науково-педагогічних працівників на 10 %.

       У цьому листі зокрема повідомляється, що Міністерство освіти і науки неодноразово зверталося до Міністерства фінансів з проханням розглянути можливість здійснення такого підвищення. При цьому були здійснені та подані Міністерству фінансів попередні розрахунки коштів, необхідних для такого підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати).

       Крім того, наголошувалося на тому, що вибірковий підхід до підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) суперечить статті 57 Закону України «Про освіту», а також, оскільки такий підхід до формування посадових окладів  педагогічних та науково-педагогічних працівників не відповідає принципам, визначеним статтею 61 Закону України «Про освіту», МОН вважає за доцільне та необхідне впровадження такого підвищення у 2018 році.

     При цьому Міністерство фінансів звернулося до головних розпорядників коштів державного бюджету та обласних, Київської міської державних адміністрацій стосовно надання розрахунків щодо додаткових видатків, необхідних на підвищення з 1 вересня 2018 року посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних та науково-педагогічних працівників на 10 %, а також з проханням висловити позицію щодо можливості та доцільності реалізації пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 року № 22 «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників».

     Як повідомило Міністерство фінансів України листом від 19.09.2018 р. № 07010-04-3/24515, за обрахунками обласних, Київської міської державних адміністрації, міністерств та відомств на підвищення з 1 вересня 2018 року на 10 відсотків оплати праці інших категорій педагогічних та науково- педагогічних працівників необхідно додатково понад 1,1 млрд гривень, з них: за рахунок місцевих бюджетів – 0,8 млрд гривень, за рахунок державного бюджету – 0,3 млрд гривень.

     Виходячи з листа Мінфіну, більшість місцевих органів виконавчої влади повідомило, що у місцевих бюджетах відсутні фінансові ресурси для забезпечення такого підвищення і реалізація пункту 2 постанови призведе до додаткового фінансового навантаження та розбалансування місцевих бюджетів.

    Підвищити посадові оклади педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів, які фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, також немає можливості.

      З огляду на викладене, на думку Міністерства фінансів, прийняття рішення про підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних та науково-педагогічних працівників з 1 вересня на 10 % є передчасним