Засідання проспілкового комітету

       21 грудня 2017 проведено чергове засідання профспілкового комітету. На порядку денному обговорювались питання:

  1. Про скликання конференції трудового колективу університету.
  2. Про затвердження списків новообраних делегатів конференції трудового колективу на 2017-2019рр.
  3. Про реформування пенсійного законодавства і пенсійного забезпечення.
  4. Про грошові видатки первинної профспілкової організації.
  5. Про надання нецільової благодійної (матеріальної) допомоги з профспілкових коштів.
  6. Про грошові виплати як винагорода профспілкового активу.

      Головним питанням засідання профкому було скликання конференції трудового колективу, на якій щорічно звітує ректор університету. З приводу цього питання затверджено персональний склад конференції трудового колективу ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» на 2017-2019рр. та прийнята спільна постанова адміністрації і профкому.

    На численні прохання членів профспілки працівників університету профком запросив на засідання представників із Управління пенсійного фонду України в Івано-франківській області, а саме: заступника начальника відділу обслуговування громадян Чечель Наталію та завідувача сектора забезпечення наповнення бюджету Шпіляревич Галину.

     Вони доповідали з питань щодо пенсійної реформи з 01.10.2017 р. та легалізації заробітної плати як пріоритетного завдання Пенсійного фонду України. Завідувач сектору забезпечення наповнення бюджету сказала: „Легалізація заробітної плати залишається одним із найактуальніших питань сьогодення. Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок. Однак деякі недобросовісні роботодавці переводять найманих працівників на неповну зайнятість, збільшують частку працівників, які перебувають у неоплачуваних відпустках”. Чечель Наталя ознайомила присутніх з новими змінами Закону „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” і зупинилась на основних його пріоритетах:

     Осучаснення пенсій із застосуванням показника середньої зарплати в Україні – 3764,40 грн. (за попередніх три роки 2014-2016 р.р.), величини  оцінки одного року страхового стажу 1%:

  • перерахунок пенсії з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність збільшено на 79 грн. (із 1373,00 грн. до 1452,00 грн.);
  • скасування обмежень у виплаті пенсій працюючим пенсіонерам;
  • відміняється зменшення розміру пенсії жінкам, які скористались правом виходу на пенсію після 55 років (після досягнення ними віку, який перевищує пенсійний на кількість місяців дострокового виходу на пенсію);
  • переведення спецпенсій, в тому числі наукових пенсій за нормами страхового закону.

     Обговорено і проведено дискусію щодо розрахунку призначеної пенсії за віком в разі звернення після 01.10.2017 р.

    В кінці зустрічі Чечель Наталя та Шпіляревич Галина відповіли на запитання працівників структурних підрозділів університету.